O NAMA

Planinarsko
društvo
Perun

Planinarsko društvo Perun iz Podstrane osnovano je 2004. godine. Inače, Perun je naziv za zapadni dio masiva Poljičke planine, upravo onaj dio koji se izdigao iznad Podstrane. PD Perun uređuje I održava preko 20 kilometara planinarskih staza na svom matičnom brdu. Osim spomenutih planinarskih staza, zahvaljujući Planinarskom društvu Perun i tvrtki Iris Adventures, brdo Perun od 2017. godine može se pohvaliti i via ferratom
Perunika.

PD Perun broji oko 200 članova i redovito održava Opće planinarske škole, kao i Malu planinarsku školu za mlađe uzraste. Predsjednik društva je Zvonimir Marušić.

Planinarsko društvo Perun osnovano je 2004. godine. Za predsjednika društva tada izabran je Petar Ćorić. 2006. godine PD Perun prestalo je s aktivnim radom, da bi 26. travnja 2013. godine ponovno zaživjelo. Na toj, drugoj osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Denis Čulo. Zahvaljujući entuzijazmu mladih planinara i mentorstvu Ivice Lolića i Petra Ćorića, društvo je te 2013. godine krenulo uzlaznom putanjom koja traje i dan danas. 2015. godine PD Perun organizira svoju prvu Opću planinarsku školu. Pored općih planinarskih škola, društvo 2019. prvi put organizira i Malu planinarsku školu osnovnoškolske uzraste. Sadašnji predsjednik društva, Zvonimir Marušić 2017. godine na toj je funkciji zamijenio Denisa Čulu, a svoj je mandat potvrdio i na posljednjoj izbornoj skupštini društva 2021. godine.

Povijest
društva

O brdu Perun

Brdo Perun je zapadni dio masiva koji se u smjeru sjeverozapad-jugoistok, u ukupnoj dužini od 17 kilometara proteže od ušća rijeke Žrnovnice do ušća rijeke Cetine, odnosno Omiša. Istočni dio masiva zove se Mošnica, a na tom se dijelu ujedno nalazi i najviši vrh masiva, 594 metra visok vrh Zahod iznad Gornjih Duća s južne strane  i Tugara sa sjeverne strane brda. Zadnjih godina nastojanja da se cjelokupnom masivu dodijeli zajednički naziv izrodila su dvama imenima. Danas se tako u većini tekstova, ujedno i na službenoj karti Hrvatske gorske službe spašavanja masiv označava kao Primorska kosa, iako je nerijetko da se koristi i naziv Poljička planina.  Zapadni dio Primorske kose je dobio ime po praslavenskom božanstvu Perunu, bogu groma i munje, pandan kome se može naći u nordijskoj mitologiji, u liku Thora, dok je istočni dio masiva dobio ime po božici Mokoš, Perunovoj ženi. Naziv brda nije i jedini podsjetnik na praslavensku kulturu na Perunu. Sam Perun, ali i razni lokaliteti u njegovoj okolici obiluju nalazištima koji svaki put nanovo ožive božansku bitku između Peruna i Velesa, njegovog vječnog suprotnika. Najviši vrh Peruna je 533 metra visok vrh Križ koji se nalazi iznad mjesta Gornja Podstrana. Perun je posljednjih nekoliko godina postao iznimno popularno izletište, a posjetiti ga možete zahvaljujući preko 20 kilometara uređenih planinarskih staza koje trasira i održava Planinarsko društvo Perun iz Podstrane

Misija i vizija

Statut našeg Društva nedvosmisleno navodi kako je Planinarsko društvo „Perun“ dragovoljna, samostalna, interesna i izvanstranačka udruga planinara, ljubitelja planina i planinske prirode, te prirodnih i povijesnih znamenitosti u planinama. Ciljevi Društva su njegovanje i razvijanje planinarskih vještina i planinarske rekreacije, promicanje planinarske djelatnosti i njegovanje planinarske etike te tradicije, razvijanje organiziranih oblika i stvaranje uvjeta za razvoj ukupne planinarske djelatnosti. Naše ciljeve postižemo brojnim aktivnostima, koje je možete pobliže istražiti na našoj web stranici.