Održavanje staza

Ovdje se možete uvjeriti kako se aktivnosti jednog planinarskog društva ne sastoje samo od odlazaka u planinu. Iako je planinarenje nešto što nas je isprva spojilo, Planinarsko društvo Perun uređuje i održava preko 20 kilometara planinarskih staza, penjalište i via ferratu, te održava škole planinarenja za male i velike planinare.

Planinarsko društvo Perun uređuje i održava preko 20 kilometara planinarskih staza na brdu Perun. Najpoznatija staza na Perunu, odnosno ona koja se najčešće koristi je staza koja iz mjesta Strožanac vodi na crkvicu sv.Jure na vrhu Perunsko. Odnedavno je svim planinarima i turistima dostupna brošura s opisima i tragovima planinarskih staza na Perunu koju je društvo izradilo u suradnji s Turističkom zajednicom općine Podstrana.

Staze koje društvo održava upisane su u registar planinarskih staza Hrvatskog planinarskog saveza i dostupne su na službenim stranicama HPS-a.

Izleti

Redovni izleti društva osnovna su aktivnost svakog planinarskog društva, pa tako i našeg. Godišnji plan izleta sastavlja se na sastanku vodiča i prezentira članovima na početku svake godine. Najviše pozornosti u pravilu se pridodaje godišnjem izletu društva, odnosno višednevnoj ekspediciji koju organiziraju i vode najiskusniji vodiči u društvu.

Penjalište i ferata

Izbor aktivnosti koje možete obavljati na Perunu upotpunjuju via ferrata Perunika i penjalište. Via ferrata duga je 280 metara, srednje teška, ali će spektakularan pogled koji se pruža sa skoro pa svake njene točke učiniti da zaboravite na bilo kakav umor ili strah od visine. Penjalište pak sadrži preko 60 penjačkih smjerova, težine od 4b do 7c+. Napominjemo da sve aktivnosti na Perunu, pa tako i ove uživate uz korištenje odgovarajuće opreme.

Opće planinarske škole

3.04.-OPŠ-Opće planinarske škole su žila kucavica svakog planinarskog društva. Planinarsko društvo Perun i do sada je organiziralo pet Općih planinarskih škola koje su ukupno iznjedrile preko stotinu novih planinara. Opće planinarske škole su gorko-slatke jer ne postanu svi polaznici u konačnici i planinari, ali jako puno prijateljstava koja se formiraju u općim školama traju i danas, što u planini, što izvan nje. Pored općih planinarskih škola, društvo od 2019. godine održava i Malu planinarsku školu za osnovnoškolske uzraste.

Mala planinarska škola

MPŠ-Mala planinarska škola projekt je kojeg je Planinarsko društvo Perun pokrenulo 2019. godine. MPŠ namijenjena je djeci koja pohađaju niže razrede osnovne škole te uči najmlađe planinare osnovama boravka u planini, planinarskoj etici i zaštiti okoliša. Mali planinari imaju nešto lakši program od onih starijih. Predavanja su većinom ležernije i održavaju se u sklopu izleta, u prirodi, a sve se završi obilnim ručkom u najbližem planinarskom domu.

Gostovanja

Planinarsko društvo Perun rado je viđen gost na brojnim sportsko-rekreativnim manifestacijama. Pored Domaćice, sirupa i kave koju sa sobom u goste uredno
ponesemo na poklon, PD Perun se zove u goste i zbog umjetne stijene koju vrlo rado postavljamo na raznim manifestacijama. Posljednjih godina Vela Luka Outdoors i Ljubuški outdoor festival gotovo da ne mogu proći bez umjetne stijene za penjanje koju postavlja PD Perun.

Dan društva

Planinarsko društvo Perun dan društva slavi na blagdan Sv.Jure, 23. travnja. Centralna proslava u pravilu se organizira za vikend najbliži blagdanu Sv.Jure u Hrastovoj šumi.
Subota je rezervirana za nešto veseliji program, dok u nedjelju organiziramo planinarske ture na Perunu.